TERVEZET A TENGEREKEN ÚSZÓ HULLADÉK ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁRA Masuko Recycling hulladékfeldolgozó rendszer

A TENGEREN LEBEGŐ HULLADÉK HELYZETE JELENLEG:

Az áramlatok által összesodort 5 szemétsziget. Forrás: https://www.theoceancleanup.com/

A legújabb kutatások eredménye szerint a tengereken úszó hulladék mennyisége minden eddigi becslést, és képzeletet felülmúló mennyiségű; csak a Csendes óceánon meghaladja a 70 millió tonnát. Ezek a „szemétszigetek” túlnyomórészt szennyezett műanyag hulladékból állnak, és nem csak a környezetszennyezés miatt kerülnek a vizekbe, hanem a különböző környezeti katasztrófák, a szél, és a víz rombolásának következményeként is. A tetemes mennyiségű hulladék összegyűjtése és kezelése az utóbbi években globális problémává nőtte ki magát, mára a megoldások kutatására egyre több figyelem irányul.

Az elmúlt években különböző módszerek születtek, a legújabb megoldás, melyet jelenleg is tesztelnek az „Ocean Cleanup” program felfújható gátrendszere.

A begyűjtés tehát úgy tűnik, kezelhető probléma, további kérdés marad viszont, hogy mi lesz az összegyűjtött hulladékkal, amire – ahogy a hulladék újrahasznosításra általánosságban is – jellemző, hogy bonyolult technológia szükséges a feldolgozásához, hasznosításához.

A kép illusztráció

Általában az összegyűjtött hulladék egy hatalmas telepre kerül, ahol válogatják, előkezelik, mivel újrahasznosításra csak a gondosan válogatott hulladék alkalmas. A megfelelően szelektált – ekkor már – alapanyagot a feldolgozó üzembe szállítják, az újrahasznosítás helyszínére, ahol különböző költséges eljárással termék, vagy energia keletkezik. A szennyezett, tovább nem szelektálható hulladékokat továbbra is a legtöbbször elégetik. Sajnos a műanyagot tartalmazó vegyes hulladékok a mai napig erre a sorsra jutnak, ezzel tovább szennyezve a környezet.

MEGOLDÁS: Masuko Recycling HULLADÉKFELDOLGOZÓ RENDSZER

A leghatékonyabb megoldás erre a problémára, ha a hulladékra nem mint eltüntetendő teherre gondolunk, hanem mint alapanyagra, ami a partra szállítva azonnal feldolgozható. A MASUKO Recycling hulladékfeldolgozó rendszer óriási előnye, hogy a hulladékok válogatás, és különösebb előkezelés nélkül feldolgozhatóak. A rendszer lényege, hogy a vízből kiemelt hulladék a gyűjtőhajó fedélzetén aprításra kerül, melyből a partközelben telepített gyárban beton, majd betonelemek készíthetőek. A betonelemek helyben, vagy távolabb is felhasználhatóak pl.: gátak, parti védművek, zajvédő falak, terelőelemek, de akár kerékpárutak, stb. építéséhez is.

3E kéttengelyes shredder

A Masuko Recycling HULLADÉKFELDOLGOZÓ RENDSZER TÁRGYI FELTÉTELEI

A tengeri uszályon működtethető, speciális berendezések: Hulladékaprítás két lépésben:

  1. Kéttengelyes előaprító géppel egységes, kb.: 10-15 cm –es frakciókra bontja a hulladékot, majd folyamatos továbbítással a
  2. Finomdaráló gépbe kerül, mellyel elérhető a beton készítéséhez megfelelő, 0,2 – 0,6 cm -es szemcseméret.

Az aprított hulladék a parton, vagy partközelben telepített betonüzembe kerül, ahol a MASUKO Recycling adaléknak köszönhetően 1 m3 betonba akár 0,5-0,8 m3 hulladék keverhető, és a végtermék minden esetben vízzáró, annak érdekében, hogy semmilyen szennyeződés ne tudjon kimosódni belőle. A betonból az adott igényeknek megfelelően bármilyen formájú betonelem készíthető.