Masuko Recycling MOBILIZÁLHATÓ HULLADÉK ÚJRAHASZNOSÍTÓ RENDSZER

A hulladék újrahasznosítás folyamatosan fejlődő iparágában szükségessé válik az újabb és újabb technológiák fejlesztése a felmerülő igények kiszolgálása érdekében, hogy minél szélesebb körben és nagyobb mennyiségben lehessen visszanyerni és hasznos termékké alakítani a hulladékot.

Minden térségben van néhány, a helyi adottságokra jellemző hulladéktípus, aminek gondot okoz az újrahasznosítása, tárolása. Erre a problémára jelent megoldást egy komplex rendszer, melynek segítségével a problémás hulladék helyben, a hulladék típusának megfelelő módszerrel feldolgozható, majd akár azonnal, beton készíthető belőle (szabadalommal védett technológiával) mely alkalmas lehet útalap, zajvédő falak, útelválasztó tömbök, kerékpárút, járda, térbeton, illetve bármilyen betonelem stb. készítésére. Ezzel a technológiával különböző hulladékok tetszőleges keverékét is használhatjuk.

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

Mobil kalapácsos, vagy késes, vagy kúpos aprítógép

Az ömlesztett hulladék nagyobb méretű darabjai az aprítógépben kisebb méretű részekké darálódnak. Ezen eljárás következtében a hulladék szemcsemérete homogénebbé és a további előkészítő-eljárások számára könnyebben kezelhetővé válik. Az aprítás során főleg a nagyobb darabos hulladékok kisebb bútorok, ládák, rekeszek, illetve fa, műanyag, karton hulladékok mérete csökkenthető.

Folyamatos csőmosógép –szükség esetén

A mosás és a tisztítás a szilárd hulladék felületi szennyeződéseit eltávolító művelet, megkönnyíti a hulladék hasznosítását. A szennyeződés a mosáskor folyadékfázisba megy át: oldódik, diszpergálódik, emulgeálódik. A folyadék legtöbbször víz, vizes oldat, de lehet szerves oldószer is. A vízben oldott vegyszereket és szerves oldószereket aszerint kell kiválasztani, hogy milyenek a tisztítandó hulladék és a szennyező anyag tulajdonságai, és milyen a tisztítási hatásfokuk. A művelet hatékonyságát különböző kémiai adalékokkal segítik elő (pl. vízlágyítók, nedvesítőszerek, emulgeáló és diszpergáló anyagok alkalmazásával), valamint növelik a mosóközeg hőmérsékletét. A mosási folyamat több műveleti fázisból áll, amelyek a mosófolyadék vegyszertartalma, a szilárd anyag és a folyadék aránya, továbbá a hőmérséklet tekintetében is különböznek egymástól.

A képen: Késes aprítógép, Aerob fermentor EWA, Önjáró betonkeverő, Betonpumpa

Mobil közömbösítő berendezés –szükség esetén, biológiai szennyeződés eltávolítására

Biológiailag lebomló hulladékok (BEH), szennyvíztisztítók iszapjának és egyéb biológiai hulladékok feldolgozása aerob termofil fermentáció segítségével. Az EWA fermentor egy hőszigetelt munkatérből, a töltet intenzív levegőztetésére szolgáló befúvó rendszerből, az alaptöltet átforgatására szolgáló rendszerből áll, amely a szegmentált padlózatból és a fermentor belső kerületén elhelyezett zsebes szállítószalagból, továbbá egy integrált be és kitároló berendezésből épül fel. Az összes technológiai csomópont a 40 lábnyi hosszú ISO konténerben került elhelyezésre (ALL IN ONE). A töltetben a hőmérséklet meghaladja a 70°C-t, és végbemegy a fehérjék fokozatos denaturációja. A töltetben uralkodó magas hőmérsékletek a meghatározott időtartam alatt a jelenlévő mikrobák és patogén szervezetek (vírusok, baktériumok, erjesztő baktériumok, penészgombák, férgek) inaktiválódását okozzák. Ezt a folyamatot nevezik a töltet aerob termofil stabilizációjának és higiénizálódásának. A magas hőmérséklet hatására csökken a mikroorganizmusok száma és a pelyvafélék magjainak csíraképessége. A fermentáció folytatásával 50°C hőmérséklet mellett és a töltet intenzív levegőztetésével lehetővé válik a töltet úgynevezett biológiai utószárítása. Kapacitás: 35 m3 / 72óra.

Kisméretű, önjáró betonkeverő

Különböző kapacitású (1 – 5 m3) betonkeverő, melyben könnyen, és gyorsan előállítható a helyszínen a beton az adott hulladékból.

Csigás betonpumpa, a betonkeverő mögé köthető –szükség esetén

A technológiának nem feltétele sem a mosás, sem a közömbösítés, mivel az elkészült beton a speciális adaléknak köszönhetően „bezárja” a töltőanyagot (hulladék szemcsék), így a szennyezőanyagok nem tudnak kiszivárogni belőle, illetve az esővíz, talajvíz sem tud kimosni belőle semmit.